S-a întâmplat într-o joi
(2008)
Sinopsis
10 povești care aparent nu au nimic în comun, în afară de faptul că toate se întâmplă într-o joi. O studentă îi face farse răutăcioase colegei de cameră, un adolescent descoperă că tatăl lui are o identitate dublă, un bătrân fură portofele nu pentru bani, ci pentru fotografiile care se află în ele, o menajeră devine faimoasă după ce asistă involuntar la o crimă, o secretară se desparte de iubitul ei din cauza fascinației acestuia pentru OZN-uri, o pensionară dependentă de un serial polițist e complet devastată după ce personajul ei preferat moare într-unul din episoade și face tot ce îi stă în putință să-l aducă înapoi. Și alte povești despre singurătate.
Despre
Am scris primele patru monoloage (Studenta, Menajera, Adolescentul și Bătrânul) în iarna lui 2008, dorind să trimit textul la concursul dramAcum, care își propunea să descopere dramaturgi sub 26 de ani încă necunoscuți. Aparent, cele patru povești nu aveau nimic în comun, în afară de faptul că vorbeau, toate, despre singurătate. Pentru că trebuia să le dau un titlu, m-am gândit ce ar fi ca toate poveștile să se întâmple într-o zi de joi. S-a întâmplat într-o joi a fost una din piesele câștigătoare ale concursului dramAcum 5, iar regizoarea Ana Mărgineanu, care era interesată să monteze textul la Green Hours într-un format ceva mai neobișnuit, m-a rugat să mai scriu șase monoloage. Pentru că la Green Hours erau 10 mese, iar la fiecare masă trebuia să se așeze alături de spectatori un personaj diferit, textul trebuia să aibă 10 monoloage. Am scris repede celelalte povești, dar din păcate spectacolul respectiv nu s-a mai montat niciodată. În schimb, după premiera absolută în 2010 de la Teatrul Ariel Târgu Mureș în regia lui Rareș Budileanu, s-a montat constant în formule diferite: teatru în tramvai, one-man-show, one-woman-show, teatru outdoor. De obicei, se joacă joia.
Montări
- Teatrul Foarte Mic Bucureşti, regia Alexandru Berceanu, aprilie 2008 (spectacol-lectură)
- Teatrul “Ariel” Târgu Mureş, regia Rareş Budileanu, data premierei: 3 iunie 2010
- Teatrul “Fix” Iaşi, regia Adi Iclenzan, data premierei: 30 noiembrie 2012
- One-woman show cu Andreea Ajtai, regia Laura Moldovan, spectacol independent, Cluj-Napoca, 2016
- “Yorick Studio” Tg. Mureș, regia Sebestyén Aba , data premierei: 30 noiembrie 2017
- Teatrul Aureliu Manea Turda, regia Laura Moldovan, data premierei: 28 februarie 2019
- Teatrul Național Radu Stanca Sibiu, regia Eugen Gyemant, data premierei: 25 aprilie 2019
- Teatrul Municipal Bacovia Bacău, regia Octavian Jighirghiu, data premierei: octombrie 2020
- Teatru 3G Târgu Mureș, regia Andi Gherghe, adaptare radiofonică, premiera 2020
- Teatrul Andrei Mureșanu Sfântu Gheorghe, adaptare după monologul Menajerei, one-woman show cu Mădălina Mușat, premiera septembrie 2021






Cronici (selecție):
“Actorii (…) se lasă cuceriţi în totalitate de text şi, în acest fel, cuceresc la rîndul lor. Fără artificii, prin expunere directă, ei propun portrete de personaj care se însufleţesc atunci cînd le vine rîndul, ceea ce rezultă fiind o galerie de experienţe de viaţă construită din sensibilitate, emoţie şi o doză sănătoasă de prospeţime”
Mircea Sorin Rusu, Observator Cultural
„Textele Elisei Wilk reușesc să fie extrem de vizuale și să conțină în același timp un fior care îndrumă publicul, ca o linie de ghidaj, pe tot parcursul poveștii, până la final. Se remarcă și dozajul echilibrat al detaliilor care descriu atâta cât e necesar, fără să atenueze ritmul sau să dilueze povestea. Iar actorii pun în valoare fiecare cuvânt cu mare atenție, explorând adâncimile textului la nivelul poveștii”
Andrei Vornicu, Zi de zi
„Un spectacol proaspăt, tineresc, dinamic, vorbindu-ne, cu directețe și sinceritate, despre diferență, vulnerabilitate, identități fluide, nevoia de mărturisire. Și despre dorința de a evada din strâmta, cenușia realitate, de a visa, de a fi altcineva, măcar în imaginație”.
Carmen Mihalache, Teatrul Azi

