iHamlet
(2016)
Sinopsis
H. are 16 ani. E un adolescent de azi, uimit și dezamăgit de lumea din jur. Cu o prietenă drăguță, niște părinți care îl enervează, o școală plictisitoare și mult timp liber, H. Închide ochii, iar lumea lui se transformă într-o rețea fabuloasă de gânduri și imagini pe care le poate modela cum vrea el. Când află că părinții săi divorțează, pune la cale un plan pentru a o despărți pe mama sa de noul ei iubit.
Despre
iHamlet este un experiment. Am scris textul (sau mai degrabă suportul de text pentru perfromance-ul multimedia iHamlet) după ce regizoarea Catinca Drăgănescu mi-a propus, în vara anului 2016, să rescriu Hamletul lui Shakespeare într-o manieră actuală, pentru numai patru actori și cu un Hamlet adolescent. Textul urma să fie parte a unui spectacol multimedia produs de asociația PunctArt și urma să se joace la Teatrul Excelsior din București. După mai multe discuții cu regizoarea am convenit că voi scrie un text inspirat mai mult din personajul Hamlet decât de subiectul piesei lui Shakespeare.
Montări
- Teatrul Excelsior București, regia Catinca Drăgănescu, data premierei: 30 septembrie 2016
- Teatrul Național Radiofonic, regia Mihnea Chelariu, data premierei: octombrie 2018 (adaptare radiofonică)
Cronici (selecție):
“În topul meu personal s-au regăsit spectacole care au atins un prag al excelenței în moduri diferite. iHamlet, produs de Asociația Punctart în colaborare cu Teatrul Excelsior, regizat de Catinca Drăgănescu, pe un text de Elise Wilk, a fost cel mai bun spectacol pentru adolescenți pe care l-am văzut de mult timp. Rescrierea poveștii lui Hamlet cu elemente multimedia este un pas inteligent și necesar înspre recîștigarea unui public fără de care viitorul teatrului este incert”.
Cristina Modreanu, Dilema Veche
„Prin jocuri de lumini, proiecții video și muzică techno și psihedelică, întreaga producție ține atent publicul tânăr din sală. Spectatorii se identifică în problemele din viața lui H: adolescentul cu nume generic precum personajul lui Kafka. H are dificultăți de comunicare cu părinții, este adolescentul îndrăgostit și rebelul care vrea să fie lăsat în pace… Ritmul spectacolului este alert, precum o mașină care merge cu 200km/h, iar H nu vede decât frânturi din ce trece pe lângă el”
Ilinca Urmuzache, B-Critic
„Din fericire, povestea lui H lasă un final deschis, ceea ce e cu atât mai bine cu cât în primele rânduri ale sălii stau numai adolescenți. Poate cei mai descurajați dintre aceștia, dacă vor fi, se vor mulțumi cu șansa pe care dramaturgul o dă personajului, și deci, implicit, și lor”.
Diana Trăncuță, Ziarul Metropolis
